talafou1.jpg

Orthokeratology - o le ki i le togafitiga o le myopia i tamaiti

Faatasi ai ma le siʻitia o le myopia i le lalolagi atoa i tausaga talu ai nei, e leai se toʻatele o tagata gasegase e manaʻomia ona togafitia.O fa'atusatusaga o le fa'atupuina o le myopia i le fa'aaogaina o le 2020 US Census ua fa'aalia ai e mana'omia e le atunu'u le 39,025,416 su'ega mata mo tamaiti uma e maua i le myopia i tausaga ta'itasi, e lua su'ega i le tausaga.tasi
Mai le tusa ma le 70,000 foma'i mata ma foma'i mata i le atunu'u, e tatau i foma'i ma'i mata ta'ito'atasi (ECP) ona auai i tamaiti e 278 i le ta'i ono masina ina ia fa'amalieina mana'oga o le tausiga o mata o lo'o iai nei mo tamaiti e maua i le myopia i le Iunaite Setete.1 O le averesi lena o le sili atu ma le 1 le lapo'a o tamaiti ua maua ma pulea i le aso.E faapefea ona ese lau faiga masani?
I le avea ai ma ECP, o la matou sini o le faʻaitiitia o le mamafa o le myopia alualu i luma ma fesoasoani e puipuia le faʻaletonu o le vaʻai umi i tagata mamaʻi uma e maua i le myopia.Ae o le a se manatu o tatou gasegase ia latou lava faasaʻoga ma taunuuga?
A o'o mai ile orthokeratology (Ortho-k), o lo'o fa'alogoina tali a tagata ma'i i le lelei o le olaga.
O se suʻesuʻega a Lipson et al., I le faʻaaogaina o le National Institute of Eye Diseases with Refractive Error Quality of Life Questionnaire, faʻatusatusa tagata matutua o loʻo ofuina tioata faʻafesoʻotaʻi tasi vaʻai ma tagata matutua o loʻo faʻaogaina tioata faʻasolosolo.Na latou fa'ai'uga o le fa'amalieina atoa ma le va'ai e fa'atusa, peita'i e tusa ma le 68% o tagata na auai na fiafia i Ortho-k ma filifili e fa'aauau ona fa'aaogaina i le fa'ai'uga o le su'esu'ega.2 Na lipotia mai e mataupu se fiafiaga mo le va'aiga le'i fa'asa'oina i le ao.
E ui atonu e fiafia tagata matutua i le Ortho-k, ae faapefea le vaʻai mamao i tamaiti?Zhao et al.su'esu'eina tamaiti a'o le'i faia ma pe a uma le 3 masina o fa'a'au'au fa'ama'i.
O tamaiti o loʻo faʻaaogaina Ortho-k na faʻaalia le maualuga o le olaga ma faʻamanuiaga i a latou gaioiga i aso taitasi, e sili atu le faʻataʻitaʻiina o mea fou, sili atu le mautinoa o le tagata lava ia, sili atu le toaaga, ma sili atu ona taʻalo i taʻaloga, lea na iu ai i le tele o taimi faʻaalu i luga. togafitiga.i luga o le auala.3
E ono mafai ona fesoasoani le fa'atinoina o togafitiga o le myopia e fa'aauau ai le fa'agaoioiga o tagata ma'i ma fesoasoani lelei i le fa'afoeina o le usita'i umi i togafitiga e mana'omia mo togafitiga o le myopia.
Ua faia e Ortho-k le alualu i luma taua i tioata ma mea faitino talu mai le uluai faamaoniga a le FDA o tioata faʻafesoʻotaʻi ortho-k i le 2002. E lua autu o loʻo faʻaalia i le falemaʻi i aso nei: Ortho-k lenses ma se eseesega loloto meridional ma le mafai ona fetuunai le le lautele ole sone va'ai pito i tua.
E ui o tioata meridian orthokeratology e masani ona faʻatonuina mo tagata mamaʻi e maua i le myopia ma le astigmatism, o filifiliga mo le faʻaogaina o latou mata e sili atu nai lo na mo le faʻasaʻoina o le myopia ma le astigmatism.
Mo se faʻataʻitaʻiga, e tusa ai ma fautuaga a le gaosiga, faʻapitoa mo tagata mamaʻi o loʻo i ai le malosi o le kone o le 0.50 diopters (D), e tasi le eseesega o le loloto o le sone toe foʻi e mafai ona tuʻuina atu.
Ae ui i lea, o sina vaega itiiti o se tioata toric i luga o le mata, faʻatasi ma se tioata Ortho-k e amanaʻia ai le eseesega loloto o le meridional, o le a mautinoa ai le alavai saʻo ma le faʻaoga lelei i lalo o le tioata.O le mea lea, o nisi tagata gasegase e mafai ona manuia mai le mautu ma le fetaui lelei na saunia e lenei mamanu.
I se fa'ata'ita'iga fa'afoma'i lata mai, o tioata fa'ata'ita'i fa'ata'ita'i 5 mm pito i tua (BOZD) na maua ai le tele o fa'amanuiaga i tagata mama'i e maua i le myopia.O faʻaiʻuga na faʻaalia ai o le 5 mm VOZD na faʻateleina le faʻasaʻoina o le myopia e 0.43 diopters i le 1-aso asiasiga faʻatusatusa i le 6 mm VOZD design (pulea tioata), tuʻuina vave faʻasaʻo ma faʻaleleia atili i le vaʻaia (Ata 1 ma 2).4, 5
Jung et al.na maua ai foi o le faʻaaogaina o le 5 mm BOZD Ortho-k lens na mafua ai se faʻaititia tele o le lautele o le vaega o togafitiga topographic.O le mea lea, mo ECP o loʻo faʻamoemoe e ausia ni vailaʻau laiti mo latou gasegase, o le 5 mm BOZD na faʻamaonia le aoga.
E ui o le tele o ECP e masani i le faʻaogaina o tioata faʻafesoʻotaʻi i tagata mamaʻi, pe faʻamaonia pe faʻapitoa, o loʻo i ai nei auala fou e faʻateleina ai le avanoa ma faʻafaigofie le faʻaogaina o falemaʻi.
Fa'alauiloa ia Oketopa 2021, o le Paragon CRT Calculator mobile app (Ata 3) e mafai ai e foma'i fa'alavelave fa'afuase'i ona fa'amatala fa'amaufa'ailoga mo tagata mama'i ma Paragon CRT ma CRT Biaxial (CooperVision Professional Eye Care) orthokeratology system ma la'u mai ai i ni nai kiliki.Poloaiga.O ta'iala mo fa'afitauli e maua vave e maua ai mea faigaluega fa'apitoa i so'o se taimi, so'o se mea.
I le 2022, o le faʻateleina o le myopia o le a le masalomia le faʻateleina.Peita'i, o lo'o iai fo'i togafitiga fa'apitoa ma mea faigaluega ma punaoa e fesoasoani ai i le faia o se suiga i olaga o tamaiti mama'i e maua i le myopia.


Taimi meli: Nov-04-2022