talafou1.jpg

Fai mai foma'i, e 23 tioata fa'afeso'ota'i o lo'o pipii i lalo o ona laumata.

O le fafine na lagona ua ia te ia "se mea i lona mata" sa i ai 23 tioata faʻafesoʻotaʻi tuʻu i lalo ifo o ona laumata, fai mai lana fomaʻi mata.
O Dr. Katerina Kurteeva o le California Ophthalmological Association i Newport Beach, Kalefonia, na faateʻia i le mauaina o se vaega o fesoʻotaʻiga ma "sa tatau ona tuʻuina atu" i latou i se mataupu na tusia i luga o lana itulau Instagram i le masina talu ai.
“O a'u lava na faateia.Sa ou manatu o se mea valea.Ou te leʻi vaʻai muamua lava, ”o le tala lea a Kurteeva TODAY."O fesoʻotaʻiga uma o loʻo natia i lalo o le tapuni o se faaputuga panikeke, pe a tautala."
O le tagata gasegase e 70 tausaga le matua, na fai mai e aua neʻi taʻua lona igoa, na ia ofuina tioata faʻafesoʻotaʻi mo le 30 tausaga, o le tala lea a le fomaʻi.I le aso 12 o Setema, na sau ai o ia i Kurteeva ma faitio i se lagona o se tino ese i lona mata taumatau ma matauina le mucus i lena mata.Sa alu muamua o ia i le falemaʻi, ae o Kurteeva o loʻo vaʻaia o ia mo le taimi muamua talu ona tuʻuina atu ia te ia se ofisa i le tausaga talu ai.O le fafine e leʻi faia ni tafaoga masani ona o le fefe i le COVID-19.
Na siaki muamua e Kurteeva ona mata e faʻasaʻo ai se maʻi papala poʻo le conjunctivitis.Sa ia suʻeina foʻi fulufulu mata, mascara, lauulu fagafao, poʻo isi mea masani e ono mafua ai se lagona o se tino ese, ae na te le iloa se mea i lona itu taumatau.Sa ia matauina le tafe mai o le mucous.
Fai mai le fafine, ina ua ea i luga lona laumata, na ia vaaia ai se mea uliuli o loʻo nofo mai ai, ae le mafai ona toso ese, o lea na liliu ai e Kurdieva le tapuni i lalo i ona tamatamailima e vaʻai ai.Ae toe foi, e leai se mea na maua e fomai.
O le taimi lea na faaaoga ai e se fomai mata se speculum laumata, o se uaea e mafai ai ona matala laumata o se tamaitai ma tulei lautele ina ia avanoa ona lima mo se suesuega totoa.Sa tui fo'i o ia i se vaila'au fa'amakula.Ina ua ia tilotilo totoa i lalo o ona laumata, sa ia iloa ai o nai fesootaiga muamua ua pipii faatasi.Sa ia tosoina mai i fafo i se fufui solo, ae ua na o se fasi pito.
Na fai atu Kurteeva i lona fesoasoani e pu'e ata ma vitio o le mea na tupu a'o ia tosoina i luga o feso'ota'iga i se cotton swab.
“Sa pei o se faaputuga kata,” o le tala lea a Kurteeva.“Na sosolo teisi ma fai ai se filifili itiiti i lona tapuni.Ina ua ou faia, sa ou fai atu ia te ia, “Ou te manatu ua ou tapeina le isi 10.”“Sa na ona latou o mai ma o mai lava.”
Ina ua uma ona tuueseeseina ma le faaeteete i latou i maa teuteu, na maua ai e fomai se aofaiga e 23 o fesootaiga i lena mata.Fai mai Kurteeva na ia fufuluina le mata o le tagata maʻi, ae o le mea e lelei ai e leʻi maua e le fafine se faʻamaʻi - na o sina ita na togafitia i vailaʻau faʻamaʻi - ma sa lelei mea uma.
O le mea moni, e le o se tulaga sili ona ogaoga.I le 2017, na maua ai e fomaʻi Peretania 27 tioata faʻafesoʻotaʻi i mata o se fafine 67-tausaga le matua na manatu o mata mago ma le matua na mafua ai lona ita, Optometry Today lipoti.Sa ia ofuina ni tioata fa'afeso'ota'i masina mo le 35 tausaga.O le mataupu o loʻo faʻamaonia i le BMJ.
"E lua fesoʻotaʻiga i le mata e tasi e masani, tolu pe sili atu e seasea lava," o le tala lea a Dr. Jeff Petty, o se fomaʻi mata i le Aai o Sate Leki, Iuta, i le American Academy of Ophthalmology e uiga i se mataupu 2017.
Na taʻu atu e le maʻi Kurteeva ia te ia na te le iloa pe na faapefea ona tupu, ae o fomaʻi e tele ni aʻoaʻoga.Fai mai, masalo na manatu le fafine ua ia aveese mata tioata e ala i le se’e i autafa, ae e leai, ua na ona lalafi pea i lalo o le laumata pito i luga.
O taga i lalo o laumata, e taʻua o vaults, o se mea e mate ai: "E leai se mea e mafai ona oʻo i tua o lou mata e aunoa ma le mitiia i totonu ma e le oʻo i lou faiʻai," o le tala lea a Kurteeva.
I se tasi tagata matua maʻi, na matua loloto le vault, o lana tala lea, lea e fesoʻotaʻi ma suiga faʻaletausaga i mata ma foliga, faʻapea foʻi ma le auala e vaapiapi ai le taamilosaga, lea e oʻo atu ai i mata goto.O le tioata faʻafesoʻotaʻi e matua loloto ma mamao ese mai le mata (le vaega sili ona maaleale o le mata) na le mafai ai e le fafine ona lagona le fula seia oʻo ina matua tele.
Na ia faʻaopoopo mai o tagata e fai tioata faʻafesoʻotaʻi mo le tele o tausaga e leiloa le maaleale i le mata, o le mea lea e ono avea ma se isi mafuaaga e le mafai ai ona ia lagona le pisia.
Fai mai Kurteeva o le fafine "e fiafia e fai tioata faʻafesoʻotaʻi" ma e manaʻo e faʻaaoga pea.Na ia vaʻai talu ai nei i gasegase ma lipotia mai o loʻo ia lagona lelei.
O lenei pusa o se faamanatu lelei e fai ni tioata faʻafesoʻotaʻi.Fufulu i taimi uma ou lima aʻo leʻi faʻafesoʻotaʻi ma tioata, ma afai e te faia tioata faʻafesoʻotaʻi i aso uma, faʻafesoʻotaʻi le tausiga o mata ma le tausiga o nifo i aso uma - aveese tioata faʻafesoʻotaʻi pe a fufulu ou nifo ina ia aua neʻi galo, o le tala lea a Kurteeva.
A. Pawlowski o se tusitala soifua maloloina TODAY faʻapitoa i tala fou o le soifua maloloina ma tala.I le taimi muamua, o ia o se tusitala, gaosiga ma le faatonu mo CNN.


Taimi meli: Nov-23-2022